"Kwaliteit is prioriteit", zo luidt het motto van Veenbrink RVS. Met ruim 30 jaar ervaring en een rijke historie is zij inmiddels toonaangevend leverancier van hoogwaardige procesapparatuur binnen de procesindustrie.
Op 21 december 1991 werd door de gebroeders Jan en Willem Veenbrink het bedrijf opgericht aan de Steenovenweg te Montfoort. Zij waren zeker niet onbekend met de bouw van zuivel gerelateerde bereidingsvaten. Van oorsprong begon Veenbrink RVS dan ook met het produceren van vaten voor de bereiding van kaas.
Na alle administratieve verplichtingen eind 1991 was het dan zover. In 1992 mocht Veenbrink RVS beginnen met datgene waarvoor zij bestaat: de productie van hoogwaardige procesapparatuur. De eerste langwerpige kaasbak voor de bereiding van kaaswrongel werd opgeleverd. Heden ten dage levert Veenbrink RVS nog altijd bereidingsapparatuur voor de veeteelt en de installaties zijn in de loop der jaren verder geoptimaliseerd.
Het bleef echter niet bij de productie van zuivelapparatuur. "Goed" was eigenlijk nooit "goed genoeg" en kwaliteit stond vanaf dag 1 hoog in het vaandel bij de gebroeders Veenbrink. De hoge afwerkingseisen leidden er in 1994 toe dat Veenbrink RVS haar eerste bereidingsvat voor de farmaceutische industrie mocht leveren. Vandaag de dag is Veenbrink RVS vooraanstaand leverancier binnen de farmaceutische industrie en behelst de productie van farmaceutische apparatuur haar corebusiness.
Urenlang schetsen op ruitjespapier, gewoon met potlood, papier, een geodriehoek, een passer en een gum. Aanpassen, bijschaven en optimaliseren: de dagelijkse activiteit van Veenbrink RVS. Vanaf 1995 werd dit verleden tijd. Dit was het jaar van de introductie van het 2D CAD programma AutoCAD om ontwerpen en technische tekeningen digitaal te maken. Dit deed echter niets af aan de vaardigheden van de gebroeders Veenbrink: handschetsen maken zit in hun genen!
Naam en faam binnen de zuivelindustrie en de farmacie. Daarnaast een grote efficiëntieslag als het gaat om digitale engineering. Veenbrink RVS groeide in rap tempo uit haar jasje. Dit leidde er in 1996 toe dat zij verhuisde naar de overkant van de weg waar het allemaal begon. Vandaag de dag is dit nog altijd de huidige locatie van Veenbrink RVS.
Veenbrink RVS heeft van meet af aan grote maatschappelijke betrokkenheid gehad binnen de Montfoortse gemeenschap. Bij de lokale sportverenigingen, dagbestedingen of andere evenementen. In 2004 heeft dit er mede toe geleid dat Veenbrink RVS het Knopenbad in Montfoort volledig heeft mogen restaureren. De betonnen baden werden vervangen door RVS baden, waaronder een 50 meter bad. Het Knopenbad werd feestelijk geopend met een dankwoord van voormalig zwemkampioene en sportjournaliste Erica Terpstra. Het zwembad is nog altijd een ware trekpleister voor Montfoortenaren én toeristen.
“Een nette handlas mag gezien worden”, zou een echte lasser zeggen. Ook die noemer gaat vandaag de dag uiteraard nog op. In 2005 ontwierp Veenbrink RVS echter haar eigen plasmalasbank, speciaal voor de productie van procesapparatuur op maat. De plasmabank wordt voornamelijk ingezet voor de productie van hogedrukapparatuur. Reden: bij non-destructieve testen, waaronder radiografisch X-Ray foto-onderzoek, is de foutmarge en afkeur nihil bij onze plasmalassen. De plasmabank stelt Veenbrink RVS in staat om efficiënt kwalitatief hoogwaardige lassen aan te brengen.
Hoe mooi zou het zijn om 3D aanzichten te maken van je producten? "Een utopie", volgens velen. In 2006 vond de introductie van het 3D CAD programma HiCAD plaats voor het digitaal modelleren en het maken van 3D tekeningen. Vandaag de dag is 3D CAD software niet meer weg te denken uit de gehele branche.
De naamsbekendheid binnen de farmacie groeide, mede door de hoge eisen die Veenbrink RVS stelt aan kwaliteit. Met de aanschaf van een extra ruimte voor schone afmontage en afnames van procesapparatuur wordt het werk in de biofarmacie nog beter gefaciliteerd. Heden ten dage vormt deze ruimte aan de Steenovenweg 12 nog altijd een belangrijke plaats voor FAT-afnames.
Orderbevestigingen, facturen, inkooporders, urenregistraties, calculaties, voorraadbeheer en planning: het vond allemaal plaats in separate documentjes van Microsoft Word en Excel. In 2012 kwam hier een eind aan: Veenbrink RVS introduceert intern het ERP-systeem Ridder met als doel efficiëntere verkoop-, inkoop- en administratieprocessen. Een gigantisch intensief traject destijds, maar vandaag de dag vormt dit ERP-systeem het hart van de organisatie.
De gebroeders Veenbrink zijn de bescheidenheid zelve. In 2016 viel echter toch een gevoel van gigantische trots te ontdekken bij Jan en Willem Veenbrink. Het was het jaar van 25 jaar Veenbrink RVS. Het jaar waarin een familie van trouwe werknemers trots het 25 jarig jubileum vierde met alles en iedereen die Veenbrink RVS in de loop der jaren een warm hart toe hadden gedragen: klanten, leveranciers, vrienden en (oud-) werknemers. Het was een groot spektakel en dat bleef ook bij diverse lokale media niet onopgemerkt.
Veenbrink RVS stelt zichzelf als doel om als meest vooraanstaande leverancier van maatwerkprocesapparatuur wereldwijd bij te dragen aan een veiligere en gezondere leefomgeving voor mens en dier. Met deze gedachtegoed bedienen wij de procesindustrie van kwalitatief hoogwaardige apparatuur.
Veenbrink RVS hanteert een project gebaseerde aanpak. Dit is een bewuste keuze: onze projectmanagers zijn gedurende het gehele project betrokken en kennen zodoende alle ins and outs. Snel schakelen en flexibiliteit zijn daarvan het gevolg. Een project start met de opname van de scope van levering. Dit omvat een intensief traject waarin het beoogde productgebruik wordt bepaald en alle producteisen en wensen worden gedefinieerd. Ook alle procesdata worden in kaart gebracht. Hierbij draait het onder andere om de van toepassing zijnde ontwerpdrukken, volumes, ontwerptemperaturen, materialen, belastingen, ontwerpcodes en -normen, testgroepen en het al dan niet van toepassing zijn van (on-) gevaarlijke stoffen. Het deskundige team van Veenbrink RVS neemt de wensen en eisen met u door en komt met een geheel vrijblijvend aanbod op maat, bestaande uit enerzijds een opgave van prijs en levertijd en anderzijds de bijbehorende preliminary Vendor documents waarin alle technische productspecificaties zijn opgenomen. De preliminary Vendor documents vormen de basis voor het verdere engineerings- en productieproces.
Om de totale doorlooptijd van het project te minimaliseren, leggen de engineers in verschillende stadia de tekeningen aan u ter goedkeur voor. De engineer stelt op basis van de preliminary Vendor documents een eerste Concept tekening op. Deze Concept tekening betreft een eerste ontwerpopzet met de basisgeometrie en wordt ter goedkeur voorgelegd. Doel van de Concept tekening is projectstagnatie wegens een foutief basisontwerp voorkomen. Als dit basisontwerp akkoord bevonden wordt, werkt de engineer het ontwerp tot in detail uit tot een For approval tekening. De For approval tekening betreft een gedetailleerd ontwerp met overzicht in de van toepassing zijnde lasprocedures, toleranties en lasdetails. Ook de detaillistische For approval tekening wordt ter goedkeur voorgelegd. Constructieberekeningen worden opgesteld en ook het inspectie- en testplan (ITP) wordt gereed gemaakt. Nadat het ontwerp is goedgekeurd, worden de benodigde materialen georganiseerd en ingekocht bij vaste, erkende en betrouwbare leveranciers.
De productie wordt gestart aan de hand van de goedgekeurde tekeningen en het ITP. Dit betreft een gestroomlijnd proces waarbij de productkwaliteit en het beheer van materiaalcertificaten en lasloglijsten centraal staan. Het product wordt vervaardigd door verschillende vervormings- en lastechnieken. Ook wordt het inspectie- en testplan gevolgd en worden de benodigde non-destructieve onderzoeken verricht.
Na productie wordt het product uitvoerig getest met de klant, de zogenoemde Factory Acceptance Test (FAT). De FAT vindt plaats aan de hand van een eerder opgesteld FAT-protocol, waarin staat vermeld welke zaken geverifieerd en getest zullen worden tijdens de FAT. Nadat de FAT akkoord bevonden wordt en eventuele restpunten zijn opgelost, kan het product worden opgeleverd. De oplevering heeft betrekking op zowel het product als de bijbehorende Vendor documents.
Veenbrink RVS beschikt over een plaatschaar met een maximale knipbreedte van 4 meter en een maximaal te knippen plaatdikte van 8 mm. Daarnaast is er beschikking over een kantbank met een maximaal kantbereik van 4 meter en 170 ton perskracht. Met diverse plaatwalsen is Veenbrink RVS in staat om tot 10 mm dik en een maximale plaatbreedte van 2.2 meter te walsen. De minimale walsdiameter is 100 mm. Met profielenwalsen kunnen diverse soorten buizen en profielen gewalst worden in de gewenste radius. Lassen worden conform gekwalificeerde lasmethoden gelegd en alle lassers zijn gecertificeerd om de werkzaamheden die zij uitvoeren ook daadwerkelijk uit te mogen voeren. Met haar plasmabank is Veenbrink RVS in staat om platen van 3 tot 12 mm dik te lassen met een lasbereik van 2.2 meter longitudinaal en 2 meter radiaal. Specialisten op de werkvloer zijn in staat om tot 20 mm TIG en MIG handmatig te lassen. Leidingwerk wordt geheel machinaal en orbitaal gelast. Ook is Veenbrink RVS gecertificeerd om diverse exotische legeringen te lassen, waaronder Duplex, Superduplex, Hastelloy C276, Hastelloy C22, Nikkel 200 en Incoloy 800.
Gefabriceerde producten worden afgewerkt tot de hoogst mogelijke graad. De manier van afwerken wordt afgestemd op de wensen en eisen van de klant. Zowel koudgewalste als warmgewalste platen kan Veenbrink RVS tot op elke gewenste afwerking bewerken. Veenbrink RVS kan vrijwel alle oppervlakten slijpen tot een maximale Ra-waarde van maar liefst 0.1 μm. Ook hoogglans elektrolytisch polijsten, richtingloos schuren, borstelen en stralen behoren tot de mogelijkheden.
Na het lassen van het product en de afwerking ervan in de vorm van bijvoorbeeld slijpen, wordt het product gebeitst. Om de oxidelaag te regenereren wordt het product aanvullend veelal gepassiveerd. Binnen Veenbrink RVS worden verschillende beitsmethoden toegepast, waaronder baden in een beitsbad, elektrotiggen en het hanteren van een beitspasta.
Het product wordt zowel voor, tijdens als na productie getest. Na productie wordt het product te allen tijde visueel geïnspecteerd. Afhankelijk van de klantvraag kunnen bovendien aanvullende testen worden uitgevoerd, waaronder het testen van de ruwheid, het geluidsniveau dat gegenereerd wordt door het product of bijvoorbeeld de aansproeibaarheid van eventueel aanwezige sproeibollen. Daarnaast kunnen – al dan niet vereist vanuit de PED – diverse non-destructieve testen (NDT) worden uitgevoerd. Hieronder vallen onder andere radiografisch röntgenonderzoek, penentrantenonderzoek, ferritische testen en hydrostatische druktesten tot 450 bar. Nadat het product alle testen heeft doorstaan, wordt het verpakt en getransporteerd naar de gewenste locatie van de klant. Veenbrink RVS verzorgt wereldwijd verzekerd transport. Ook eventueel van toepassing zijnde Vendor documents worden opgeleverd, zowel op papier als in digitaal formaat.
Hieronder kan je kiezen voor welke doeleinden je cookies wilt toelaten op deze website en meer gedetailleerde uitleg terugvinden.